Vin & dryck

”VI BEHÖVER VINÄLSKARE SOM KÄNNER OCH FÖRSTÅR VERKEN OCH KOMPOSITIONERNA, DÅ BRA VINER ÄR VARSAMT KOMPONERADE KONSTVERK. ETT BRA VIN LÅTER TYST OCH KLART LIKT EN GREGORIANSK SÅNG SOM SMEKER KÄLLARENS KYRKLIKA TYSTNAD.”
”VINDRUVAN ÄR EN UNDERBAR VÄXT. DEN ÄR KAPABEL TILL ATT ÖVERLEVA SVÅRA TIDER, SKÄNKA FRID, HOPP, GLÄDJE, TRÖST, FRÖJD OCH NÖJE ÅT DEN UTMATTADE VINODLAREN.”

MIHÁLY FIGULA - citerat 'Årets vinmakare' år 2000, vilket är den högsta titeln som utdelas bland vinmakare i Ungern.

Du kan gästa följande vingårdar på Balatonhöglandet som nyligen vunnit guld-, silver- och bronsmedaljer på prestigefyllda internationella tävlingar i bland annat Bordeaux, London och Wien. Inom våra semesterpaket kommer deras sommelierer att guida dig genom nöjet av att få prova 6-7 viner. Dessa exceptionella vinupplevelser är endast tillgängliga inom ramen för våra semesterpaket.

Wine1
Wine1
Wine1
Wine1

Svensk hänvisning till Balatonregionens viner:

Visste du att den svenska ingenjören och vinälskaren Christer Sandahl från Småland köpte en vinodling i Badacsony vid Balatonsjön år 2004, upprättade en vingård och vann två guldmedaljer vid London Decanter World Wine Awards år 2013. Hans viner finns även hedersomnämnda i Hugh Johnsons världsberömda pocketbok om viner.

Michelinstjärniga restauranger i Tyskland och Österrike köper premiumviner från Balatonregionen.

Vin, precis som bröd, har runt Balaton varit dyrkat av människan i tvåtusen år. Orden ”szőlő” (vilket betyder ”vindruva”) och ”bor” (vilket betyder ”vin”) är också inkluderade i namnen på flera bygder runtom på Balatons högland, till exempel Szőlősgyörök, Borszörcsök och Balatonszőlős.

Ägarna av vingårdar runtom Balatons högland vet om att man inte kan konkurrera med vinmakarnas stora volymer i nya världen, men det vill man inte heller. De ser framtiden i att producera små kvantiteter av vin i toppkvalitet.

Vad ger Balatonregionens viner dess toppkvalitet?

1. Ett ytterst gynnsamt mikroklimat för druvodling
  • Centraleuropas största sjö utjämnar större temperaturväxlingar och skyddar således druvorna från att frysa
  • Druvor växer på de södra branterna av vulkaniska berg som är rika på mineraler och sediment från det före detta Pannoniska havet
  • I snitt över 2000 soltimmar årligen
  • Medelhavsvärmen på sommaren luckras upp om kvällarna tack vare kyligare brisar som tar sig över sjön från de omgivande täta skogarna. Dagarnas värme ger eldiga viner, medan de lite kyligare nätterna garanterar den behagliga fruktigheten och en frisk syra.

2. Traditionen av druvodling har i Balatonregionen varit ihållande i 2200 år. Arkeologiska fynd visar på vinodlingar från kelternas och romarnas tid.

Det är den lyckade sammankomsten av de naturliga tillgångarna, marken och den 2000-åriga vinodlarkulturen som gör våra vinodlingar så vackra, oavsett varifrån du väljer att njuta av utsikten över Balatonsjön och dess omgivning.