Eko-extremsporter

”Sponsor Wanted” är Raffica Sailing Teams magnifika och professionell racingbåt med smeknamnet Sponsi. Båten kom tvåa bland enskrovsbåtarna i kappseglingsloppet Blå Bandet 2014, där 500 båtar deltog. Kapten är Zsolt Király som uppnått flertalet utmärkta resultat som tävlande, bland annat en sammanlagd första plats i kappseglingsloppen Rund Um 2009 och Centomiglia 2011, samt första plats bland enskrovsbåtarna i Bol D'Or 2012-13 liksom i det tidigare nämnda ungerska loppet Blå Bandet 2014.

Program:

 • Samling i Balatonfüred (vid Hajógyári Kikötő (hamn)) kl 9.30.
 • Seglingen börjar kl 10.00 och håller på i 4-5 timmar.
 • Vi tillhandahåller flytvästar till alla deltagare samt en professionell besättning på 5 personer.
 • Deltagare bör medta sportskor samt ett extra ombyte då de sannolikt kommer bli blöta under seglingen.
 • En grupp består av minst 7 och max 9 personer.
 • Pris/person: 180 €
 • Vid dåligt väder kommer en annan dag kunna erbjudas för programmet.

Båtens mått:

Längd: 13m
Bredd: 5m
Djup: 2m
Kölvikt: 200kg
Vikt: 1400kg
Maxhastighet: 20 knop
Mast: 20m
Storsegel: 100m2
Gennaker: 250m2
Besättning: 14

Njut av Balatonsjöns respektingivande skönhet och den enastående panoraman av de omgivande bergen från en segelbåt! Ha det trevligt mitt ute på sjön medan du smuttar på utmärkt ungerskt vin.

Vi erbjuder en avslappnad 4 timmar lång seglingstur med en erfaren kapten ombord på Bavaria 34. På sommaren går det utmärkt att även bada i sjön.

En traditionsenlig ungersk picknick berikar upplevelsen till sjöss.

Segelbåt: Bavaria 34
Avslappnad segelbåtstur på 4 timmar: 55 €

Minst 4 personer.
Max 8 personer.

Att få se Balatonsjön och dess omgivande Inselberg ur fåglarnas perspektiv är en oförglömlig upplevelse! Vi erbjuder er ett tandemflyg vid en ekosportanläggning.

Föreningen Sky Club Győr var år 1995 en av de första klubbarna i Ungern som erbjöd skärmflygning nära Balaton, från Csobáncberget.

Vår tandempilot, som även är Sky Clubs ordförande, har varit instruktör i skärmflygning i över 10 år samt har många års erfarenhet som fallskärmsjägare också.

Aktiviteten inleds med instruktioner i några minuter, sedan följer flygningen som beroende på rådande väderförhållanden kan hålla på upp till 1-2 timmar. Transport och upphämtning ingår i priset.

Skärmflygning är en äventyrssport som kan utövas såväl rekreationsmässigt som tävlingsmässigt. Njut av lättviktigheten och att kunna flyga fritt med en fotstartad flygskärm. Piloten sitter i en sele fastspänd under ett tygsegel. Trots att ingen motor används kan skärmflygningar hålla på i 1-2 timmar och täcka några mil.

För din säkerhets skull har instruktören en försäkring som även täcker gästen vid tandemflygning.

Pris/person: 115 €

http://www.youtube.com/user/skyroby1969

Tycker du om utmaningar av extremsportskaraktär kan vi erbjuda dig ett riktigt äventyr:

Nära Balatonederics, i Balatonhöglandets Nationalparks vackra skog, finns den strikt skyddade, över 5 km långa Csodabogyógrottan.

Vad du bör veta om denna spännande extrema grottur är att du, i motsats till grottor öppna för allmänheten, stundtals inte kommer kunna gå upprätt.

 • Några delar kan endast utforskas krypandes på alla fyra, eller till och med ålandes på mage. Men oroa dig inte, det sker bara stundtals och du kommer få hjälp när det behövs.
 • Där finns inget ljus i grottan. Under turen kommer du få en pannlampa som kommer att hjälpa dig hitta och som ger tillräckligt med ljus för att du ska kunna njuta av de vackra formationerna som skapats i grottans rymligare delar.
 • Temperaturen i Csodabogyógrottan är +9,5°C året runt, den relativa luftfuktigheten är 100%. Där finns ingen som helst risk för översvämning eller vattenfyllda ytor. Däremot kan droppande vatten och våta och leriga utrymmen förekomma under turens gång.
 • Det går inte att med fordon ta sig till grottans ingång. Som en del av äventyret kommer du att gå uppför berget i Balatonhöglandets Nationalparks vackra skog i ungefär 40 minuter för att komma fram till grottans ingång.
 • Grottkrypning är inte möjligt i vanlig klädsel – eller snarare inte särskilt praktiskt. Du förses under turen med en skyddande hjälm, en högpresterande pannlampa och grottkryparoverall.
 • För din säkerhet har en mängd stegar, klätterrep och andra typer av säkerhetsutrustning monterats vid grottans farligare ställen.
 • Du kommer att vara i goda händer: våra professionella och erfarna grottguider finns där för att hjälpa dig under hela turen.

För att garantera din säkerhet ingår ett försäkringspaket för olyckor och risker för hela gruppen i nationalparkens grottprogram.

Om du är nyfiken på denna enastående underjordiska värld, eller intresserad av grottans historia och dess utveckling och skulle vilja beskåda de spektakulära droppstensformationerna, utforska då den hänförande grottan under ledning av våra duktiga guider! Beroende på din personlighet och skicklighet kan du välja mellan en Standardtur på 1,5-2 timmar, eller en Avancerad tur på 3,5-4 timmar. Du förses med grottkryparoverall, hjälm och pannlampa. Du behöver bara infinna dig i byggnaden nedanför berget 30 minuter innan turen börjar, i rejäla oömma skor och bekväma kläder. Då inte bara grottan, utan även omgivningen är strikt skyddad, tar vi oss till grottan till fots (en ungefär 40 minuter lång promenad i uppförsbacke).

Kostnaden för vuxna (från 18 års ålder): 79 € Transport dit och tillbaka ingår i priset.