Sunny Side of Life

Balatonsjön, Ungern

Livets ljusa sida

BALATON är en upplevelse:

Det är inte bara en sjö eller en semesterdestination, det är Livets ljusa sida! Det är solsken, mjukt böljande vågor, utmärkta stränder, gastronomisk glädje, förstklassiga viner och oöverträffbara naturliga, ekologiska och geologiska värden. Det bjuder också på en pittoresk utsikt över sjön och landskapet från alla håll, 2000-årigt kulturellt och arkitekturellt arv, eko-extremsporter, ovanliga och skyddade arter bland en rik flora och fauna samt Balatonhöglandets nationalpark. Balaton är en organisk enhet som består av alla ovanstående delar. Balaton är harmonin av ett levande ekosystem.

Vi tar dig närmre och låter dig bli en del av upplevelsen. Du kommer att ha en oförglömlig semester medan du får fördjupa dig i harmonin av Balatons smaker, aromer, dofter, nektar, vin och sprit.

Klimatet kring Balaton

Balatonsjön är den viktigaste och mest kända turistdestinationen i Ungern med över 2000 soltimmar årligen.

Vår och höst:
April, maj, september och oktober: mild, underbar turistsäsong med en dagstemperatur runt 17-24 °C och många soltimmar med förekommande skurar. Bästa tiden på året för att rida, segla och vandra med oss.

Sommaren börjar i maj med dagstemperaturer runt 25 °C. I juni, juli och augusti ligger temperaturen kring 28-34 °C med många soltimmar. Även kvällar är varma och uppmanar till kvällsaktiviteter utomhus.

Balatonsjön lämpar sig för bad från mitten av maj till slutet av augusti. Vattentemperaturen ligger runt 20-26 °C. Regn och skurar kan då och då förekomma och är uppfriskande under de varma sommarmånaderna.

Därför anses Balatons klimat av många människor behagligare än de alltid varma och torra medelhavsstränderna.

Map

Centraleuropas största insjö

Snabba fakta:

Längd: 77km
Bredd (vid bredaste punkten): 14km
Yta: 592km2
Medeldjup: 3.2m
Djupaste punkten: 12.2m

BALATON är en upplevelse

Det är inte bara en sjö eller en semesterdestination, det är Livets ljusa sida!

Det är solsken, mjukt böljande vågor, utmärkta stränder, gastronomisk glädje, förstklassiga viner och oöverträffbara naturliga, ekologiska och geologiska värden. Det bjuder också på en pittoresk utsikt över sjön och landskapet från alla håll, 2000-årigt kulturellt och arkitekturellt arv, eko-extremsporter, ovanliga och skyddade arter bland en rik flora och fauna samt Balatonhöglandets nationalpark.

Balaton är en organisk enhet som består av alla ovanstående delar. Balaton är harmonin av ett levande ekosystem.

Vi tar dig närmre och låter dig bli en del av upplevelsen. Du kommer att ha en oförglömlig semester medan du får fördjupa dig i harmonin av Balatons smaker, aromer, dofter, nektar, vin och sprit.

Varför upptäcka denna underbara region?

Några höjdpunkter:

(För mer detaljerad information, se menyn 'Natur- & Vinsemestrar' samt besök våra menyer 'Dagsutflykter' och 'Vin & dryck')

  • Vi bjuder in dig till den enda grottan i Europa där man kan ta en båttur under innerstadens hus och gator. Denna exceptionella upplevelse finns i staden Tapolca, 10 minuters bilfärd från Balatonsjön.

Du kan bada i världens största biologiskt aktiva naturliga termalsjö. Sjön, med en vattenyta på 4,44 hektar, är omgiven av ett 60,5 hektar stort naturskyddsområde. Olikvarma källor strömmar samman i en smal grotta och skapar ett konstant 38,5 °C varmt vattenflöde. Vackra näckrosor berikar njutningen av Héviz världsberömda kurerande krafter. Hévizsjön finns 6 km från Balaton.

Balatontrakten kallas ”Ungerns Provence”,

då den är känd för sina utmärkta vinodlingar, sin vulkaniska och sedimenterade jord samt sitt soliga klimat, vilket ger en ädel smak åt både druvor och vin.

Arkeologiska artefakter visar att vindruvor har odlats här sedan före ungrarnas erövring av området, vilket visar på att den lokala vinkulturen är baserad på 2200 års erfarenhet.

Ett dussintal priser i internationella vintävlingar, liksom att alla våra viner finns i sortimentet hos restauranger som fått stjärnor i Guide Michelin, påvisar förträffligheten i vår vinodlingstradition, vilken har förts från far till son under hundratals år. (I promise, from a gender equality perspective, loads of Swedes would feel annoyed when reading about the “father and son-tradition”. I’m sure, women were also involved. Could you write “from parents to children” instead? ... ”har förts från föräldrar till barn under hundratals år”.

Vid deltagande i våra program får du njuta av våra viner av toppkvalitet varje kväll, med guidning av professionella sommelierer på förstklassiga vingårdar, till vilka turister normalvis inte har tillgång. Utforska Balatonvinernas värld i menyn 'Natur- & Vinsemestrar' under 'Vin & dryck'.

Vandring i ett geologiskt underland

Balaton Geoparks område har en internationellt sett enastående rik geologisk uppbyggnad, liksom ett rikt geologiskt förflutet. Här finner vi inselberg, gejserkoner, basaltpelare, stenhavssänka och grottor – klicka dig in på menyn 'eko extremsporter' för mer information om grottkrypning.

Tihanyhalvön - som ett erkännande för dess unika geologiska, vulkanologiska och geomorfologiska värden samt för den naturvård man ägnar sig åt i området blev regionen tilldelad det prestigefyllda European Diploma 2003.

Inselbergen är egendomligt formade resultat av den vulkaniska aktivitet som skedde på området 3-4,5 miljoner år sedan på Pannonåldern. Vid bergen Csobánc, Szentgyörgy och Badacsonys brant finns typiska formationer utav stelnad basalt där basaltpelare bildats

Bara några exempel på unika kulturarv som kan upplevas genom våra program

Det 1000-åriga benediktinska Pannonhalmaklostret grundades år 996. Det här är sett till ytan det näst största klostret i världen, efter det i Monte Cassino. Under din semester med oss kommer du få gästa deras världskända vingård på en 7-vinsprovning samt deras lokala gourmetmat till middag.

Beslutet om upprättning av det benediktinska Tihanyklostret, grundat år 1055, innehåller den första ungerska meningen, vilket gör dokumentet till det första minnet av det ungerska språket.

Centraleuropas enda bevarade tiggarmunksbostäder från tidig medeltid, karvade i klippan i Tihany, skapades av grekiska munkar som bjudits in till Ungern av kung Andreas I under 1000-talet.

Kappseglingsloppet Blå Bandet på Balaton är den längsta och mest betydelsefulla sjöseglingstävlingen i Europa med stort internationellt startfält. Du kan också få njuta av avkopplande eller extrem segling med oss, se mer under menyn 'Eko-extremsporter'.

Där drömmarna doftar lavendel

Enligt pålitliga källor innehåller lavendeln som odlas på Tihanyhalvön essentiella oljor i både större kvantitet samt av bättre kvalitet än de odlingar som mätts i Frankrike. Lavendel från Balatontrakten kan återfinnas i både glass, bakverk, choklad, tvålar, doftpåsar, saft, buketter samt på sidan av handmålade keramikhantverk.

Smaka fräschören av mineralvatten från en över 1500 år gammal källa. Theodora Quelle från Kékkút, som fått sitt namn efter en bysantisk kejsarinna från 400-talet, har ett gott internationellt rykte. Kejsarinnan tyckte mycket om lätt kolsyrat mineralvatten vunnet ur denna källa.

Anmärkningsvärd flora och fauna

Med oss kan du upptäcka delar av Balatonhöglandets Nationalpark som du som individuell turist inte skulle få tillgång till. Vi anordnar ett unikt fågelskådarprogram med kikare och en professionell guide i våtträsket.

Fikon, mandel, kastanj, lavendel och rosmarin är bara några av de hemmahörande träden och plantorna. Eneträd- och buskar ackompanjerar den sydeuropeiska floran på klippiga åsar. Det är en unik blandning av alpin och atlantisk växtlighet.

Sällsynta relikta och inhemska arter går att finna här, såsom Primula farinose från istiden, en växt som i Ungern endast växer i Balatonhöglandets Nationalpark. En annan raritet är den ungerska hundfisken, en liten köttätande fisk som trivs i tätt bevuxna vattendrag; 60 procent av världens hundfiskbestånd lever i naturreservatet Kis-Balaton.

Kis-Balaton inkluderades år 1979 som vattenfågelhabitat i listan över våtmarker av internationell betydelse, i samband med att Ungern skrev under Ramsarkonventionen. Kis-Balaton ingår även i nätverket Natura 2000.

Bakony-Balaton Geopark blev medlem i nätverken European Geoparks Network samt Global Geoparks Network med stöd av UNESCO år 2012.

Mer detaljerad information om platser av intresse finns att hitta under menyerna 'Natur- och Vinsemestrar', 'Dagsutflykter' samt 'Ansvarsfullt resande & Ekoturism'