Sunny Side of Life

Balatonsjøen Ungarn

Nyt den solfylte siden av livet

Opplev Balatonsjøen:

Balaton betyr ikke bare innsjø eller feriemål, det er livets solskinnside. Balaton betyr alt fra solskinn, milde bølger, flotte strender, gastronomiske godbiter, førsteklasses viner, uovertrufne naturlige, økologiske og geologiske verdier, en malerisk utsikt over sjøen og landskapet fra alle vinkler, en 2000 år gammel kulturell og arkitektonisk arv, økoekstremsporter, sjeldne og fredete arter av en rik plante- og dyreverden, til naturreservatet av Balaton-høylandet nasjonalpark. Balatonsjøen er som en stor, organisk enhet av alle disse, det er harmoni i et levende økosystem.

Vi tar deg med på denne opplevelsen. Under en uforglemmelig ferie kan du fordype deg i Balatonsjøens harmoni av smaker, aromaers, dufter, nektarer, viner og brenneviner.

Klimaet ved Balatonsjøen

Balatonsjøen er det viktigste og best kjente turistmålet i Ungarn med over 2000 solskinnstimer i året.

Vår og høst:
April, mai og september, oktober: Mild og herlig turistsesong. 17-24 °C og et høyt antall av solfylte timer på dagtid, også med noen regnbyger. Det er den beste tiden for ride-, seil- og fotturer

Sommeren begynner i mai med daglige temperaturer rundt 25 ° C. I juni, juli og august, er temperaturene rundt 28-34 ° C med mange solskinnstimer. Nettene er også varme, om sommeren passer det best for eksempel å være med på utendørs programmer.

Balatonsjøen er også egnet for bading og svømming fra slutten av mai til slutten av august. Innsjøens temperatur er rundt 20 til 26 ° C. Mulige regnbyger og skurer forfrisker de varme sommerdagene.

Alt dette gjør at innsjøens klima er mer behagelig for mange enn Middelhavets alltid varme og tørre klima.

Map

Den største ferskvannsinnsjøen i Sentral-Europa.

Grunnleggende opplysninger:

Lengde: 77km
Maks. bredde: 14km
Areal: 592km2
Gjennomsnittlig dybde: 3.2m
Maks. dybde: 12.2m

Opplev Balatonsjøen

Balaton betyr ikke bare innsjø eller feriemål, det er livets solskinnside.

Balaton betyr alt fra solskinn, milde bølger, flotte strender, gastronomiske godbiter, førsteklasses viner, uovertrufne naturlige, økologiske og geologiske verdier, en malerisk utsikt over sjøen og landskapet fra alle vinkler, en 2000 år gammel kulturell og arkitektonisk arv, økoekstremsporter, sjeldne og fredete arter av en rik plante- og dyreverden, til naturreservatet av Balaton-høylandet nasjonalpark.

Balatonsjøen er som en stor, organisk enhet av alle disse, det er harmoni i et levende økosystem.

Vi tar deg med på denne opplevelsen. Under en uforglemmelig ferie kan du fordype deg i Balatonsjøens harmoni av smaker, aromaers, dufter, nektarer, viner og brenneviner.

Hvorfor bør du oppdage denne fantastiske regionen?

Noen høydepunkter:

(Detaljert informasjon finner du under meny Natur- og vinferie og les mer under Dagsprogrammer og Viner)

  • Vi inviterer deg til den eneste grotten i Europa hvor du kan ta en båttur under gater og hus i byens sentrum. Denne eksepsjonelle grotten finnes i Tapolca, som ligger en 10-minutters kjøretur fra Balatonsjøen.

Du kan bade i verdens største, naturlige, biologisk-aktive termalsjø. Innsjøens overflate er på 4,44 kvadratkilometer og ligger i et naturvernområde på 60,5 hektar. Kilder med ulike temperaturer fyller en trang grotte med vann og skaper en strøm som forsyner sjøen med vann og sikrer en konstant temperatur på 38,5 °C. På innsjøen svever det vakre vannliljer og beriker opplevelsen av kurbadet i den verdensberømte byen, Héviz. Hévizsjøen ligger bare 6 kilometer fra Balaton.

Området i nærheten av Balatonsjøen kalles for ”den ungarske Provance”

Regionen er bredt kjent for sine utmerkede vinmarker, jord av både vulkansk og sedimentær type og solrikt klima, som gir en edel smak både til druer og viner.

Arkeologiske funn beviser at det har vært dyrket druer i dette området allerede før ungarernes erobring, den lokale vinkulturen hviler dermed på en 2200 år gammel erfaring.

Dusinvis av premier fra internasjonale vinkonkurranser og det at våre viner er tatt med i utvalget av restauranter med Michelin-stjerner beviser fortreffeligheten av vår tradisjon og vindyrking, som er blitt overlevert fra bestefar til sønn gjennom hundrevis av år.

Hvis du deltar i våre programmer, vil du ha gleden av å smake mange av landets kvalitetsviner hver kveld med veiledning fra profesjonelle vinkelnere på førsteklasses vingårder, hvor individuelle turister ellers ikke har adgang. Les mer om Balaton-regionens viner under menyene Natur- og vinferie og Viner.

Som å vandre i et geografisk vidunderland...

Området av Balaton geopark har også i internasjonal sammenligning fremragende rik geologisk fortid og særegne geologiske formasjoner. Noen av dem er øyfjellene (monadnocks) , geysir kjeglene og basalt orglene, samt bassenget med navnet “steinhavet” , og grottene – klikk på øko-ekstremsport meny for informasjon om grottevandring.

Tihany halvøya – som en anerkjennelse for halvøyas enestående geologiske vulkanske og geomorfologiske verdier og for naturvernsarbeidet i området fikk Tihany tildelt det prestisjetunge Europadiplomet i 2003.

Øyfjellene (monadnocks) er merkelige formasjoner skapt av vulkansk aktivitet mot slutten av den pannonske perioden. På kanten av bergene Csobánc, Szentgyörgy og Badacsony ser man basalt søyler som er typiske formasjoner av størknet basalt...

Besøke enestående kulturarver:

bare noen eksempler

Benediktinernes 1000 år gamle erkeklosterkirke i Pannonhalma ble grunnlagt i 996. Dette er det nest største abbediet i verden etter Monte Cassino når det gjelder territorium. En dag under ferien vil du også være gjest på erkeklosterkirkens verdenskjente vingård, og smake på 7 ulike viner og spise deres lokale gourmetmiddag

Stiftelsesbrevet av benediktinerklosteret i Tihany, som ble grunnlagt i 1055, inneholder den første ungarske setningen. Dette dokumentet er det første minnet av det ungarske språket.

Sentral-Europas eneste eremittboliger fra tidlig middelalder er hugget i klippen ved Tihany. Boligene ble opprettet av greske munker som ble invitert til Ungarn av kong Andreas den første i det 11. århundre.

Blå bånd seilregattaen på Balaton er den viktigste og lengste konkurransen i innsjøomseiling i Europa med mange internasjonale deltakere. Du kan også seile på Balaton enten ved å delta på en avslappende seiltur eller på en ekstremseiling. Les mer om dette under menyen Øko-ekstremsporter.

Der drømmene har lavendel duft

Ifølge autentiske kilder, inneholder lavendel som dyrkes på Tihany halvøya essensielle oljer som, både i kvantitet og kvalitet, overgår det som ble målt i plantasjene i Frankrike. Lavendel fra Balaton regionen brukes i is, kaker, sjokolade, såper, duftposer, siruper, buketter, og lavendel pynter sidene av håndmalte keramiske fat fra Tihany.

Smak det ferske mineralvannet fra den 1500 år gamle kilden. Theodora Quelle i Kékkút er internasjonalt kjent. Navnet stammer fra en keiserinne av Bysants i det femte århundre. Hun var veldig glad i denne kildens lett sprudlende vann.

Balatons enestående flora og fauna:

Vi tar deg med til naturreservatene i Balaton-høylandet nasjonalpark som individuelle turister ikke alltid kan komme til. Det står også fugletitting med teleskop i et våtmarksområde med en profesjonell guide på programmet.

Fiken, kastanje, lavendel og rosmarin er noen av de lokale plantene. Einertrær og busker følger med den submediterrane floraen på steinete åssider. Dette er en unik blanding av alpinsk og atlantisk vegetasjon.

Sjeldne stedegne arter, som for eksempel nøkleblomsten Primula farinose, en gjenlevende fra istiden. Plantens eneste kjente levested i Ungarn finnes i Balaton-høylandet nasjonalpark i Ungarn. En annen sjeldenhet er den europeiske hundefisken, en liten kjøttetende fisk som lever i sumper og våtmarker; 60 prosent av fiskens populasjon i verden lever i naturreservatet ved Lille-Balaton.

Innsjøen Lille-Balaton ble også tatt med på listen over Våtmarker av internasjonal betydning som habitat for vannfugler i 1979, da Ungarn sluttet seg til Ramsar-konvensjonen. Lille-Balaton er også medlem av Natura 2000 nettverk.

I 2012 ble Bakony-Balaton geopark medlem av Det europeiske geopark nettverket og Det globale geopark nettverket – som drives av UNESCO.

Detaljert informasjon om severdighetene kan du finne under menyene Natur- og vinferie, Dagsprogrammer, og under Ansvarlig reise, Hvorfor nettopp oss Hvorfor nettopp Balaton?