Viinit & Viinat

“TARVITAAN VIININRAKASTAJIA, JOTKA TUNTEVAT JA YMMÄRTÄVÄT TYÖN JA YHDISTÄMISEN TAITEEN, OVATHAN HYVÄT VIINIT HIENOSTI SÄVELLETTYJÄ TAIDETEOKSIA. HYVÄT VIINIT OVAT HILJAISIA JA SOIVAT KIRKKAASTI NIIN KUIN GREGORIAANINEN KIRKKOLAULU, JOTKA MURTAVAT KIRKON KELLARIEN HILJAISUUDEN.”
“VIINIRYPÄLE ON MAINIO KASVI. SE PYSTYY SELVIYTYMÄÄN KOVISSA OLOSUHTEISSA, ANTAMAAN HELPOTUSTA, USKOA, ILOA, RIEMUA JA MIELIHYVÄÄ UUPUNEELLE VIININVILJELIJÄLLE. “

MIHÁLY FIGULA – lainaus puheesta ”Vuoden viinituottaja” -palkinnon eli Unkarin tärkeimmän tittelin saajana vuodelta 2000.

Vieraile Balatonin ylämaan ykkösluokan viinitiloilla, jotka ovat äskettäin voittaneet kulta-, hopea- ja pronssimitaleita maineikkaissa kansainvälisissä kisoissa, muun muassa Bordeaux’ssa, Brysselissä, Lontoossa ja Wienissä. Heidän sommelieerit opastavat sinua lomasi iltaohjelmissa 6–7 viinin maistajaisissa. Tällaiset ainutlaatuiset viinikierrokset eivät ole muuten yksittäisten matkailijoiden ulottuvissa.

Wine1
Wine1
Wine1
Wine1

Ruotsalainen näkökulma Balatonin alueen viineistä:

Tiedätkö, että ruotsalainen insinööri ja viiniystävä Christer Sandahl Smålandista osti vuonna 2004 viinitarhan Balatonin läheltä, Badacsonyista, perusti tänne viinitilan ja vuonna 2013 voitti 2 kultamitalia Lontoon Decanter World Wine Awards -kisoissa? Hänen viininsä mainitaan kunnianarvoisina myös Hugh Johnsonin maailmankuulussa viinitaskukirjassa.

Monet saksalaiset ja itävaltalaiset Michelin-tähdillä huomioidut ravintolat ostavat Balatonin alueen huippuluokan viinejä .

Viini – kuten myös leipä – on ollut ihmisen kanssa kulttisessa yhteydessä Balatonin alueella jo kaksituhatta vuotta. Sanat “szőlő” (”viinirypäle”) ja “bor” (eli “viini”) löytyvät useista Balatonin ylämaan paikannimistä, mainitaan esimerkkinä Szőlősgyörök, Borszörcsök ja Balatonszőlős.

Nykyään Balatonin ylämaan viinitilojen omistajat ovat tietoisia siitä, etteivät voi kilpailla uuden maailman viinintuottajien produsoimien valtavien määrien kanssa, mutta he eivät myöskään halua sitä. He katsovat tulevaisuutensa olevan huippulaadun viineissä, jotka valmistetaan pienissä määrissä.

Mistä johtuu Balatonin alueen viinin ensiluokkainen laatu?

1. Erittäin myönteisestä, viininviljelyä suosivasta mikroilmastosta.
  • Keski-Euroopan suurin järvi tasoittaa lämpötilan vaihteluja ja siten suojaa viinirypäleitä pakkaselta.
  • Viinirypäleet kasvavat tuliperäisten vuorten mineraalipitoisissa etelärinteissä ja entisen Pannonian meren sedimentissä.
  • Aurinko paistaa keskimäärin yli 2000 tuntia vuodessa.
  • Välimerellisiä kesähelteitä pehmentävät iltaisin viinialuetta ympäröivistä tiheistä metsistä lähtevät, järveen päin suuntautuvat kylmät ilmavirrat. Päivän helteet lisäävät näihin viineihin tulta ja viileät yöt antavat maukkaan hedelmäisyyden sekä terävyyden tasaiselle happoisuudelle.

2. Viininviljelyn perinne on ollut jatkuvasti läsnä Balatonin alueella jo 2200 vuotta. Arkeologiset löydöt todistavat viininviljelyn olleen suosittua jo muinaisten kelttien ja roomalaisten aikana.

Luonnonvarojen, maaperän ja 2000 vuotta vanhan viininviljelykulttuurin onnekas kohtaaminen tekee viinitarhoistamme niin ihanan, nautitpa Balaton-järven ja sitä ympäröivien maisemien näköaloja mistä päin tahansa.